Sushi rijst maken

Sushi rijst is extra plakkerige rijst die in sushi gerechten verwerkt wordt. Omdat de rijst zo plakkerig is, blijven de sushi rolletjes met de diverse ingrediënten goed in elkaar zitten. Het is erg leuk om zelf sushi te maken, maar dan moet u wel precies weten hoe u sushi rijst moet koken. Heeft u nog nooit sushi rijst gekookt en wilt u weten hoe u dit moet doen? Gebruik dan het stappenplan in dit artikel om de rijst op de juiste manier te koken.

Sushi rijst koken: benodigdheden?

Sushi rijst koken doe je met de volgende benodigdheden:

Stap 1: de sushi rijst wassen
Sushi rijst moet eerst goed gewassen worden voor u de rijst kunt koken. Dit kunt u doen in de rijstkoker, maar u kunt er ook een gewone pan voor gebruiken. Doe ongeveer 400 milliliter water bij de sushi en was de rijst alsof u kleine grondkorreltjes aan het spoelen bent. Giet het vieze water af en herhaal het wassen tot het water in de pan helemaal helder is.

Stap 2: de sushi rijst water laten opnemen
Na het wassen van de sushi, doet u dezelfde hoeveelheid water in de pan en laat u de sushi 10 minuten staan. Zo kan de rijst wat water opnemen, voor een betere smaak.

Stap 3: het koken van de rijst
Giet de rijst af. Als de rijst nog niet in de rijstkoker zat, doet u de rijst er nu met 500 milliliter (schoon) water in. Doe de deksel op de rijstkoker, breng het water aan de kook en laat de rijst 2 minuten op hoog vuur koken. Daarna kookt u de rijst nogmaals 5 minuten, maar dan op middelhoog vuur. Heeft u dit gedaan, dan zet u de rijstkoker wat lager en kookt u de rijst nog eens 8 minuten. Til de deksel niet van de pan tijdens het koken.

Na het koken, laat u de rijst 15 minuten staan. Dit kan in de rijstkoker, maar dan moet u wel een theedoek tussen de deksel doen. Op deze manier voorkomt u dat de condens op de rijst druppelt. Na 15 minuten is de rijst klaar en kunt u het gebruiken om sushi gerechten mee te maken.