Rijst koken – hoe lang moet rijst koken?

rijst kokenRijst koken kan een klusje zijn wat niet altijd van een leien dakje verloopt. Aangekoekte rijst in pannen, rijst die niet gaar genoeg is of rijst die helemaal kapot is gekookt. Een rijstkoker is een perfecte oplossing, maar wat als je die niet hebt? Rijst koken in een pan is een goed alternatief.

Rijst wassen

De meeste rijstsoorten bevatten altijd wel een beetje los zetmeel/stof. Ik vind dit persoonlijk niet prettig en was daarom de rijst van tevoren. Gewoon even kort spoelen is vaak meer dan voldoende. Voor sushi rijst is een echte goede spoelbeurt benodigd, net zo lang tot er geen ‘vervuiling’ meer plaatsvindt in het water. De belangrijkste reden om te wassen is om ervoor te zorgen dat de rijst goed droog kookt en plakkerig worden tegen te gaan.

Rijst koken

Voor iedere rijstsoort zijn specifieke kookvoorschriften. Ik raad je daarom aan altijd even de beschrijving op de verpakking van de specifieke rijstsoort te checken. Onderstaande voorschriften zijn algemene en zijn over het algemeen afdoende voor perfect gekookte rijst.

Witte rijst, lange korrel (droogkokend)

Op ieder deel rijst neem je anderhalf deel water. Neem je bijvoorbeeld 1 kopje rijst? Gebruik dan 1.5 kopje water. Het betreft hier een volumedeel, dus níet op basis van gewicht de verhoudingen gaan maken!

Je brengt de rijst aan de kook, en laat deze enkele minuten koken. Met een lepel roer je de rijst enkele malen om.

Vervolgens zet je het vuur zo laag mogelijk en sluit je de pan af met een deksel. Hierna laat je de rijst zo’n 20 tot 25 minuten garen. Niet roeren en deksel op de pan laten!

Na het koken probeer je de rijst. Gaar? Prima, dan kan het vuur uit. Anders nog even laten pruttelen. De zojuist gekookte rijst moet zo’n 5 tot 10 minuten uitdampen.

 

Zilvervlies/bruine rijst

Bruine rijst wordt in principe net zo gekookt als witte rijst met twee minieme verschillen

  • Je neemt per deel rijst 2 delen water. Dus, 1 kopje rijst = 2 kopjes water
  • Je laat de rijst langer koken, zo’n 30 tot 40 minuten

Al met al is rijst koken geen rocket science. Wil je het koken van rijst écht eenvoudig maken? Probeer dan eens een rijstkoker!